Pavol Paška diskutoval s Chudíkom o problematike dopravcov a eurofondoch

20.04.2009 Prešov

Prešov 20. apríla (TASR) – Problematika úhrady za služby vo verejnom záujme v oblasti autobusovej prepravy a čerpanie zdrojov z eurofondov boli hlavnými témami dnešného stretnutia predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku s ...
PSK sa musel začiatkom tohto roka vyrovnať s problémom zvýšenia cien cestovného, ktoré spôsobil nový cenový výmer v autobusovej doprave do 100 kilometrov. Výmer nakoniec prehodnotili s tým, že regionálne zastupiteľstvo navýšilo dotáciu dopravcom a odsúhlasilo aj uzatvorenie zmluvy na 10 rokov, ktorá upravuje podmienky vypočítavania úhrad za túto službu. Samospráva by však privítala zmenu zákona, ktorý by určil jasné pravidlá.
“Tento zákon bol schválený v roku 1996, kedy boli podniky SAD štátne. Odvtedy sa podmienky zmenili, ” upozornil predseda PSK. Konštatoval, že zmluva, ktorú nedávno podpísali so SAD-kami, je nad rámec zákona, pretože podľa platnej legislatívy by mali uhradiť všetky straty vo verejnom záujme. Nový legislatívny rámec by podľa prešovského župana pomohol vyriešiť problémy, s ktorými sa v tejto oblasti stretávajú všetky samosprávne kraje. Chudík doplnil, že doterajší systém nemotivoval prepravcov, aby prostriedkami šetrili.
Podľa Pavla Pašku sa novelizáciou treba v najbližšom čase zaoberať. \"Toto je problematika, ktorá si vyžaduje pripomienkové konanie a širšiu diskusiu. Predpokladám, že predsedovia samosprávnych krajov budú komunikovať s príslušným rezortom dopravy a ten príde s novým návrhom, \" povedal pre TASR Paška.
Počas diskusie sa hovorilo aj o čerpaní zdrojov z eurofondov. \"S potešením môžem konštatovať, že vývoj prioritnej osi školstvo vyzerá pre Prešovský kraj veľmi dobre, ” povedal po stretnutí predseda NR SR. Podľa Chudíka dosiahol PSK 59-percentnú úspešnosť pri podávaní projektov v rámci Regionálneho operačného programu - infraštruktúra vzdelávania. Znamená to 13 schválených projektov v objeme 10,8 milióna eur (325,36 milióna eur).
Finančne najnáročnejší je projekt Gymnázia na Konštantínovej ulici v Prešove. Obnova budovy, výmena rozvodov kúrenia a ďalšie zníženie energetickej náročnosti objektu, presiahnu objem 1,7 milióna eur (51,21 milióna Sk). Rekonštrukčné práce a modernizácie budov sa budú realizovať na ďalších 12 stredných školách v Prešovskom kraji.
V diskusii s prešovským županom sa predseda Národnej rady zaujímal aj o vývoj príjmovej časti rozpočtu. \"Myslím, že z pohľadu dopadov krízy nejde len o problém na štátnej úrovni, ale určite aj na úrovni regionálnych a miestnych samospráv, keďže ich príjmy sú koncipované z podielových daní, \" konštatoval Paška a dodal, že táto téma, ktorá sa dotýka dopadov hospodárskej krízy na ekonomiku, bude predmetom ďalších rokovaní na úrovni vlády a vyšších územných celkov.
 

Vyberte región